• Ik heb een kruiskerk.nl adres gekregen. Wat nu?

  Met een Kruiskerk e-mail adres kun je meer dan alleen maar e-mailen. Het is namelijk ook je toegang tot een aantal programma's die we gebruiken om met elkaar te communiceren en samen te werken. Of je die allemaal nodig hebt, dat verschilt een beetje.

  Als kerk hebben we ook de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met (veelal privacy-gevoelige) gegevens. Daarom is het niet wenselijk om deze informatie te versturen naar e-mail adressen die leden vooral privé gebruiken, of delen met andere gezinsleden. Leden met bepaalde taken in de gemeente werken daarom met een apart Kruiskerk e-mail adres.

  Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om te standaardiseren op de manier waarop we met elkaar samenwerken, omdat we gebruik kunnen maken van Microsoft 365. Aan de andere kant betekent dit ook dat we van leden met een Kruiskerk account verwachten dat ze dit ook zoveel mogelijk zullen gebruiken voor 'kerkzaken', en niet 'voor de zekerheid' ook nog privé e-mail adressen blijven gebruiken. 

  Installeren

  Bedenk allereerst waar je je Kruiskerk gegevens op wilt installeren. Op je privé desktop, op je tablet en/of op je smartphone. Als je voor je werk ook Microsoft 365 gebruikt, kun je bijvoorbeeld overwegen om alle 'kerkzaken' op een aparte tablet te houden. Dat scheelt wisselen tussen verschillende accounts.

  Je kunt ook niets installeren en alleen via de browser bij de applicaties komen, maar dat vergt wel discipline en is daarom niet aan te raden. Het belangrijkste is dat je bereikbaar bent op de momenten die je zelf prettig vindt. 

  Bij vragen, problemen of aanvraag voor nieuwe kruiskerk.nl accounts kun je contact opnemen met Jouke de Groot (info@kruiskerk.nl).

 • Wat moet ik installeren?

  Controleer op je privé e-mail of je een afzonderlijke mail hebt ontvangen, waarin ook je wachtwoord vermeld wordt. De titel van deze mail is “Accountgegevens voor nieuwe of gewijzigde gebruikers”, en deze mail wordt via Microsoft verstuurd. Hou je mail (en eventueel je spam map) dus even goed in de gaten!

  1. Het is belangrijk je je account activeert en zelf een nieuw wachtwoord bedenkt. Druk hiervoor op de activatie knop in bovenstaande mail, log in en wijzig het wachtwoord naar een zelfgekozen wachtwoord.
  2. Download de Microsoft Teams applicatie op je pc en/of op je mobiele apparaat. Ga hiervoor naar Teams of naar de iOS of Android Appstore. Na downloaden en installeren kun je inloggen met je kruiskerk e-mail adres en je nieuwe wachtwoord. Dit hebben we o.a. nodig voor videobellen.
  3. Voeg het Kruiskerk e-mail account toe aan je mail/kalender applicatie (b.v. Outlook of Apple Mail) op je desktop of op je mobiele apparaat.

   Voor iOS: ga naar Instellingen > Mail > Accounts > Nieuwe account > [kies Microsoft Exchange]

  Onafhankelijk van het apparaat waar je het Kruiskerk account op wilt installeren, kies bij het aanmaken van een nieuwe account altijd voor een Microsoft Exchange account, waarna je alleen je Kruiskerk e-mail adres en je wachtwoord hoeft in te voeren. Je hoeft dus nooit een server naam, IMAP en/of POP3 gegevens in te voeren.

 • Wat is Microsoft 365?

  Microsoft 365 is een bundeling van applicaties die gebruikt worden om (via de cloud) samen te werken. Denk hierbij aan apps op het gebied van e-mail, kalender, notities, planning, taken, groepen, videobellen, chat, bestanden delen enzovoort. Er zijn duizenden organisaties, van non-profit tot grote bedrijven, die gebruik maken van dit platform. In het algemeen kan gesteld worden dat dit een veilige, professionele oplossing is waarbij de privacy van de deelnemers wordt gerespecteerd. Als kerk kunnen we hier kosteloos gebruik van maken.

  De genoemde applicaties zijn benaderbaar via de browser en via losse apps voor mobiele apparaten. Sommige applicaties kunnen ook op de desktop geïnstalleerd worden (bijvoorbeeld Teams of OneNote).

  Desktop applicaties

  Onze licensie voorziet niet in het downloaden en gebruiken van de desktop applicaties Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Als je deze applicaties al op je desktop hebt staan, kun je die overigens gewoon gebruiken in combinatie met je Kruiskerk account. Als alternatief kun je wel met de web-versie van genoemde applicaties werken.

  Mobiele applicaties

  Kruiskerk bestanden kunnen benaderd worden via mobiele applicaties. De bekende Office applicaties (Word, Excel, PowerPoint) kunnen geïnstalleerd worden via de Office Mobile app. Gebruik van deze app is optioneel.

  Videobellen, bestanden delen en werken in groepen kan via het installeren van de Teams app. Optioneel, maar wel aanbevolen.

  Persoonlijke bestanden kun je opslaan in Onedrive, en gemakkelijk mobiel benaderen. Optioneel.

 • Hoe kan ik via de browser inloggen?

  Door in te loggen via Microsoft 365 kun je al je mail bekijken (kies de app Outlook) en ook met Teams werken. Ook alle andere applicaties zijn benaderbaar. Druk op Meer info om in te loggen.

  Meer info

 • Wat is Microsoft OneDrive?

  Microsoft OneDrive is de applicatie voor het opslaan van (persoonlijke) bestanden in de cloud. OneDrive werkt goed samen met alle andere applicaties van Microsoft 365 en is benaderbaar via je Kruiskerk account.

  Net als veel andere Microsoft applicaties heb je de keuze om via de browser, via je mobiele apparaat (via de gratis Microsoft app) of via een desktop applicatie te werken. In het laatste geval moet je de applicatie downloaden en installeren op je desktop.

  Als je veel gebruik maakt van b.v. Word of Excel op je desktop is het handig om dit te installeren. Je kunt dan je bestanden opslaan in de OneDrive map (of mappenstructuur) op je desktop, waarna deze bestanden automatisch in de cloud worden opgeslagen. Je hebt dus altijd een backup in de cloud en je kunt je bestanden ook b.v. via de mobiele app of de browser benaderen. In de cloud heb je 1 TB (dus 1000 Gigabyte) beschikbaar, enorm veel dus.

  Maak en/of bewerk je niet vaak bestanden voor de Kruiskerk, dan is installatie niet echt nodig.

 • Wat is Microsoft Teams?

  Microsoft Teams is de verzamelplaats voor verschillende groepen om samen te werken. Met Teams kun je bestanden delen, videobellen en chatten. Je kunt het zien als een soort combinatie van Whatsapp, Whatsapp groepen en Zoom. 

  Teams kunnen publiek zijn (zichtbaar voor iedereen met een Kruiskerk account) of privé (niet zichtbaar voor anderen, en waarbij de eigenaar leden selecteert).

  Iedereen met een Kruiskerk account mag zelf een team aanmaken, zolang dit niet tot wildgroei leidt. Maak dus geen team aan voor eenmalige situaties. Gebruik in dat geval een chat met meerdere deelnemers.

  Met een Kruiskerk account kun je met iedereen videobellen, ook met mensen die geen Kruiskerk account hebben. Videobellen kan door in te loggen via de browser, maar het werkt vaak beter als je via de app van Teams videobelt.

  Meer info

Over ons

Kruiskerk
Passage 11
2741 HB Waddinxveen
0182-615889